1 av 5
Dåligt sorterade sopor. Foto: Gabriel Stenström/SR Örebro.
2 av 5
Klicka för grafik - mycket felsorterat
3 av 5
Martin Balko lägger alltid matavfall i den bruna påsen. Foto: Helena Mellander/SR.
4 av 5
Lars Tilling försöker vara noga när han lämnar soporna i soprummet. Foto: Helena Mellander/SR.
5 av 5
Anna Boldt, kvalitetssamordnare på Vafab miljö. Foto: Helena Mellander/SR.

Mycket avfall slängs i fel påse

"Det beror på hur mycket tid man har"
1:35 min

Även om Västmanland är ett län där det återvinns mycket matavfall , så är det många som slarvar med sopsorteringen. I genomsnitt är två tredjedelar av det vi slänger i den vanliga soppåsen för restavfall felsorterat, och skulle kunna återvinnas.

Martin Balko är en av dem som är bra på att sortera men som också är mindre noga ibland… 

- Matavfall hamnar i den här bruna påsen. Det gör det alltid. Sedan beror det på hur mycket tid man har, var resterande hamnar. Har man mycket tid sorterar vi, annars händer det att allt hamnar i samma påse, tyvärr, säger Martin Balko. 

I en så kallad plockanalys här i länet visade det sig att en tredjedel av den vanliga soppåsen bestod av olika förpackningar och en tredjedel av matavfall, material som skulle kunna återvinnas men i stället bränns upp. 

– Mycket förpackningar. Mjukplast, pappersförpackningar, mögligt bröd i en plastpåse, kött, frysvaror, säger kvalitetssamordnare Anna Boldt på Vafab miljö. 

Felsorteringen beror delvis på att många inte vet att det går att återvinna alla typer av plastförpackningar och kanske inte heller känner till nyttan med att sortera ut matavfall. 

På biogasen från bara en brun påse med matrester går det till exempel att köra bil tre kilometer. 

Men visst finns det också många som försöker sortera noggrant. Lars Tibbling är en av dem. Han beskriver hur han lägger olika typer av avfall i olika kärl.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".