Drottning Christina intar Tidö Slott

På lördag är det urpremiär för teaterföreställningen ”Christina - drottning av Guds nåde” på Tidö Slott. Flera namnkunniga skådespelare deltar, tillsammans med amatörer från Västerås

På Tidö Slott utanför Västerås kan man snart möta bland andra drottning Christina, Axel Oxenstierna och Johannes Rudbeckius i 1600-talets Sverige.

Skådespelarna Thomas Bolme, Olof Thunberg och Elin Klinga är med i pjäsen; dessutom amatörer från Studio Westmannia.

I skådespelet presenteras människan drottning Christina, som chockerade alla genom att konvertera från protestantismen till katolicismen.

- Det är som om kronprinsessan Victoria skulle bli taliban idag! Samma sensation var det naturligtvis då, säger regissören Hans Klinga.

Hans Klinga berättar att det också är historien om kvinnan drottning Christina i en mycket mansdominerad värld och kultur.

Thomas Bolme, som spelar Axel Oxenstierna, tycker att fler i dagens samhälle skulle göra som drottning Christina.

- Alltför få människor som sitter i en maktställning eller i en för tillfället till synes väldigt behaglig position ställer sig frågan: ”Ska jag ha det så här? Äh, jag gör nå’t helt annat!” Det tycker jag är tufft, säger Thomas Bolme.

Dramaten-skådespelaren Elin Klinga är en av tre stycken drottning Christinor i pjäsen på Tidö Slott. Hon är imponerad av sin rollfigur, och av alla amatörskådespelare från Studio Westmannia som är med i föreställningen.

- Den entusiasmen, den spontaniteten och viljan är underbar att möta. Det är en så’n ljuvlig energi och glädje, säger Elin Klinga till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista