Möjligt söka hjälp utan att bli registrerad - men rätten att överklaga försvinner

Nu ska man kunna söka hjälp hos socialtjänsten i Västerås utan att bli registrerad i socialregistret, men rätten att överklaga tas också bort. 

I Västerås står Individ- och familjeomsorgen inom ProAros inför stora förändringar. Syftet är göra vården och omsorgen mer lättåtkomlig.

Bland annat ska man slopa utredningarna när det gäller vissa ärenden som går ut på enklare stöd och rådgivning, exempelvis till missbrukare eller familjer med problem.

I och med att det inte görs någon utredning så får den som söker bistånd heller inte någon möjlighet att överklaga det  beslutet.

Socialstyrelsen och länsstyrelsen har i ett yttrande sagt att det här är lagligt, och att det går att göra så här.

Men länsstyrelsen har reserverat sig lite. Man vill avvakta tills man sett hur systemet kommer att fungera i praktiken.

I och med att det inte görs någon utredning så blir den som söker bistånd inte registrerad i socialregistret, där tidigare alla som har sökt vård inom socialtjänsten blivit registerade.

Eva Kassle, kvalitetschef inom Individ- och familjeomsorgen i Västerås, hoppas att man genom detta ska kunna nå människor i ett tidigare stadium.

Västerås Stad kommer också att dra ner på antalet placeringar på institution.

Eva Kassle säger till P4 Västmanland att hon tror på vård på hemmaplan och på öppenvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista