Denise Norström menar att affären är lönsam på sikt. Foto: Monica Elfström/SR Västmanland.

Landstinget säljer billigt i Fagersta

"Då får man inte se på priset"
1:25 min

Under onsdagen tar landstinget beslut om att sälja byggnader och mark vid Bergslagssjukhuset i Fagersta för 1,5 miljoner kronor. Efter försäljningen ska landstinget istället hyra vissa av de sålda byggnaderna för 1,5 miljoner kronor per år.

Det handlar om flera byggnader och sammanlagt 50.000 kvadratmeter mark vid Bergslagssjukhuset i Fagersta.

– Vi gör inte affären för att tjäna pengar på affären, vi gör affären för att bli av med utgifter. Då får man inte se på priset, utan vad det är värt att bli av med kostnaden för lokaler som vi inte ändå inte använder, säger socialdemokratiska landstingsrådet Denise Norström.

En del av byggnaderna som landstinget nu säljer vid Bergslagssjukhuset står tomma. Andra som säljs, för bårhusverksamhet, vuxenpsykiatri, rehabbassäng och några bostäder, kommer landstinget att hyra av köparen tills landstinget ordnat andra lokaler för de verksamheterna.

I samband med försäljningen betalar landstinget avstyckningskostnader för upp till två miljoner kronor, så direkt försäljningen är gjord är pengarna borta och man ska hyra tillbaks en del av det man sålt för 1,5 miljoner kronor per år, i några år.

Men landstinget ser ändå det här som en bra affär, för man vill verkligen bli av med byggnaderna och marken nu när det finns en köpare.

– Ja, för är det så att vi är giriga och vill ha ut så mycket som möjligt kan vi hamna i ett läge då vi sitter med fastigheter som kostar en halv miljon per år i 10, 20, 30 år framåt, och det är inte ekonomiskt bra, säger socialdemokratiska landstingsrådet Denise Norström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".