1 av 2
Berndt Kvist, rektor på Hässlögymnasiet i Västerås. Foto: Maria Edlund/SR.
2 av 2
Hässlögymnasiet i Västerås. Foto: Maria Edlund/SR.

Hässlö vill starta utbildning inom tågteknik

"Ingen annan erbjuder den här utbildningen"
1:55 min

Hässlögymnasiet i Västerås vill starta ett helt nytt yrkesförberedande gymnasieprogram inom tågteknik. Enligt skolans rektor Berndt Kvist finns det ingen sådan utbildning i Sverige idag, men behovet är stort.

 --Det saknas folk inom branschen redan idag. Man behöver anställa minst ett par hundra om året, säger Berndt Kvist. Ingen annan erbjuder den här utbildningen just nu, och vi har bra förutsättningar att genomföra den i Västerås, fortsätter han.

Redan idag finns en yrkeshögskoleutbildning i tågteknik på Hässlögymnasiet. 

Den treåriga gymnasieutbildningen skulle bli grunden och den ettåriga högskoleutbildningen en spetskompetens för dem som vill lära sig mer. 

Det är Skolverket som ska godkänna utbildningen och Berndt Kvist hoppas på ett besked senast i höst så att utbildningen kan sätta igång 2012. Man räknar med att kunna ta emot ett 60-tal elever från hela landet. 

Rektor Berndt Kvist får också stöd från länsstyrelsen och landshövding Ingemar Skogö som i en bilaga till Skolverket intygar att flera företag i branschen i Västerås redan idag letar efter kompetent personal. 

 --Vi har en bra stöttning för att utbilda fler tekniker inom tågbranschen, säger Berndt Kvist som menar att det skulle betyda stabilitet för Hässlögymnasiet att även få en utbildning inom tågbranschen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".