Kommunen försvarar sänkning av bidrag

"Vi ska verka för att ha ett rent system"
1:37 min

Nu försvarar beslutsfattare i Västerås de nya reglerna för föreningsbidrag. Kritik har kommit från bland andra Islamiska församlingen och kulturcenter som tappar närmare 200.000 kronor i bidrag.

 – De bedriver mycket bra verksamhet och de får bidrag för den verksamheten också men just den delen som är strikt religionsutövning ger inte staden några pengar till, säger Per Lithammer, vänsterpartistisk  ordförande i kultur-, idrotts- och fritidsnämnden i Västerås. 

– Vad är kultur och vad är religion? Ja, det är lurigt men här har vi gjort en bedömning att det så här vi ska verka för att ha ett rent system, säger Per Lithammer.  

Det var en helt enig nämnd som förra året, under den förra majoriteten, beslutade att ändra reglerna för föreningsstöd. 

Enligt de nya riktlinjerna får föreningar stöd för sådant som ryms inom kultur-, idrotts- och fritidsnämndens verksamhetsområde, men religionsutövning räknas inte dit.

Per Lithammer betonar att skärpningen av riktlinjerna inte berör enbart religiösa föreningar. 

- Det finns andra föreningar, olika kulturföreningar, olika idrottsföreningar som också har fått sänkt bidrag av andra orsaker än religiös och politisk verksamhet. En del föreningar får mer och en del får mindre, säger Per Lithammer. 

Han menar också att ändringarna i stödet inte har kommit som någon överraskning för den islamiska församlingen. 

– Det man kan förståelse för är att det är ett stort belopp. Men jag har fått information om att man informerat föreningen underhand, säger Per Lithammer. 

Han menar också att kommunen kanske kan stötta Islamiska föreningen och kulturcenter på något annat sätt då den ungdomsverksamhet föreningen bedriver uppskattas av Västerås stad. 

– Vi har skickat den här frågan dels till de pedagogiska nämndernas sida som har med undervisning att göra, dels till individ- och familjesidan, så där finns det kanske stöd att hämta. 

– Men när det gäller just föreningsbidraget så vill vi hålla det rent från religionsutövning och politisk verksamhet, säger Per Lithammer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".