1 av 2
Punkt-huset i Västerås byter ägare. Foto: Erika Mårtensson/SR.
2 av 2
Gallerian i Västerås byter också ägare. Foto: Erika Mårtensson/SR.
Västerås

Butiksägare välkomnar ägarbyte

"Boultbee har varit ute efter pengar"
2:00 min

Det brittiska fastighetsbolaget Boultbee säljer Punkt och Gallerian i centrala Västerås. Från mitten av maj är det istället det amerikanska företaget Carlyle Group som tar över de båda galleriorna. Flera butiksägare välkomnar ägarskiftet.

Raffe Lanouar driver en klädbutik i Gallerian och han har länge varit starkt kritisk mot Boultbee och hoppas nu på en förändring.

– Boultbee har varit ute efter pengar och inget annat. De har inte satsat på husen och byggt om eller fräschat upp. De är inga seriösa ägare, säger han.

Raffe Lanouar är inte ensam om att vara kritisk till Boultbee. Marianne Olsson driver en klädbutik i Gallerian och hon är också missnöjd med Boultbee.

– Vi tycker att vi har blivit vanskötta, de har inte velat investera egentligen någonting i våra hus och nu när Igor har öppnat och det är nytt och fräscht så ter sig våra hus ganska gamla och slitna, säger Marianne Olsson.

2005 etablerade sig det brittiska Boultbee i centrala Västerås. De blev snabbt kända för att höja hyrorna rejält och ända sedan starten har många hyresgäster varit kritiska till företagets agerande. Under åren har Boultbee ägt och sålt Centra, Skrapan och Sigma och nu säljs alltså även Punkt och Gallerian.

Det spekuleras samtidigt om att Boultbee är nära konkurs. Tidningen Market skriver idag att bolaget har stora problem och att många gallerior i Stockholm kan dras med i konkursen.

De nya ägarna till Punkt och Gallerian, amerikanska Carlyle Group, är än så länge ganska okända för Marianne Olsson, butiksägare i Gallerian. Men hon hoppas på en förbättring.

– Sämre kan det knappast bli, säger hon.

Enligt Thomas Lindström, nordenchef för Carlyle Group, så handlar köpet om en investering på uppemot en miljard kronor. Det inkluderar kostnader för planerad upprustning av de två fastigheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".