EU enigt om ny författning

EU:s 25 medlemsländer antog sent i går kväll en ny författning.

Den innebär bland annat att beslut ska fattas av en kvalificerad majoritet bland de 25. Folkrikare länder får en starkare ställning än mindre nationer. Att alla 25 accepterar beslut kommer i framtiden bara att krävas på några få nyckelområden.

Nytt är också att ordförandeskapet löper i två och ett halvt år, och därmed överges de sexmånadersperioder som ibland medfört ryckighet i EU-politiken.

De 25 stats- och regeringscheferna skålade i champagne för att fira det högtidliga ögonblicket, men de är fortfarande oeniga om vem som ska bli näste ordförande i den mäktiga EU-kommissionen. Igår kväll avböjde belgaren Guy Verhofstadt att kandidera till posten.

– En historisk kväll, kommenterar utrikesminister Laila Freivalds beslutet.

Idag rapporterade Freivalds för riksdagen om mötet i Bryssel. Då passade också många på att kräva en folkomröstning om den nya författningen, men Laila Freivalds svarade att den är en fråga för de folkvalda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista