Nina Ericsson, snart kanske rektor på ny skola i Västerås

Från Västerskolan via Pilträdsskolan till ny skola

Nina Ericsson, som för ett år sedan fick sparken som rektor på Västerskolan i Västerås, ansöker nu tillsammans med kollegor om att få starta en skola i Västerås i egen regi. Lärare och elever som följde henne från Västerskolan följer med även nu.

– Det har vi egentligen velat i många, många år. Det har funnits en dröm om att öppna en riktigt bra grundskola och att få vara med och skapa från början och ge eleverna möjlighet att ha en fantastisk skoldag varje dag, säger Nina Ericsson.

Nina Ericsson var tidigare rektor för Västerskolan i Västerås, men fick i början av förra året sparken av skolans huvudman, Västanfors-Västervåla församling.

Men det ledde till upprörda känslor och lärarna och de flesta eleverna lämnade skolan och flyttade till Pilträdsskolan där man tillsammans med Nina Ericsson bildade avdelningen Västerpilen som i dagsläget har 46 elever.

Tanken är nu att elever och lärare följer med till den nya skolan som planeras med sammanlagt 100 elever i årskurserna sex till nio. Nina Ericsson har bildat ett aktiebolag tillsammans med två kollegor som ska driva skolan, var skolan ska ligga och vad den ska heta är inte klart än.

Den tidigare turbulensen på Västerskolan säger Nina Ericsson att hon lagt bakom sig.

– Nu tänker ja inte så mycket på det, jag har lämnat det bakom mig, vilket också såklart är jätteskönt att det inte är något man bär med sig och tänker på ständigt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".