70 år av folkbildning tar slut

Studieförbundet TBV, Tjänstemännens bildningsverksamhet, bildat för 70 år sedan, går i graven. Förbundet har upplösts på grund av ekonomiska problem. Som vi tidigare har berättat berörs i Västmanland nio anställda, och så här säger en av dem Jonas Ekdahl om vad som är det bästa med folkbildning:

- Att tillsammans med andra lära sig mera om i princip vad som helst under väldigt fria former, och alla är involverade i lärandet. Det är hela tiden vad man kallar ett demokratiskt samtal.

Att det har gått så dåligt för TBV tror Jonas Ekdahl inte beror på att studieförbunden är osynliga eller förlegade, som en del påstår, utan på att bidragen från stat och kommuner är för låga.

Jonas Ekdahl är ansvarig för den musikaliska verksamheten i Västmanland, bland annat musikföreningen Zimmer, som TBV driver tillsammans med ABF. En av medlemmarna där är Erik Roos, som nyligen har gett ut en skiva. Det här är hans sjunde år på TBV:

- Man har möjlighet att spela in och man har tillgång till en replokal, och man gör det på ett ställe där man kommer i kontakt med andra musiker, säger han

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista