Anders Hedström vill se högre närvaro. Foto: Maria Edlund/SR Västmanland.

Svalt intresse för att stoppa brott

"Vi vill att alla platser ska vara besatta"
1:20 min

För att stoppa den organiserade brottsligheten bildades samhällsrådet för två år sedan, där polisen, myndigheter och länets kommuner samarbetar. Men nu verkar intresset ha avtagit.

På det senaste mötet uteblev flera deltagare, vilket fick polisen att surna till och skriva till de andra om den låga närvaron.

– Ja, det stämmer att vi skickat ut en skrivelse, vi vill att alla platser ska vara besatta i samhällsrådet, säger poliskommissarien Anders Hedström.

I samhällsrådet ingår länets tio kommuner, försäkringskassan, arbetsförmedlingen, åklagarmyndigheten, skatteverket och kronofogdemyndigheten.

Tillsammans ska de framför allt jobba mot organiserad brottslighet i de olika kommunerna.

Samarbetet har bland annat lett till att tre män i Köping greps och fälldes för att ha sålt tusentals liter alkohol till ungdomar.

Tillsammans kan myndigheterna kartlägga personer som man misstänker är kriminella och man kan jobba mer effektivt mot organiserad brottslighet, än om kommunerna försöker själva, menar Anders Hedström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".