Inte roligt med sånt slit om den vita tvätten blir svart. Arkivbild: SVT Bild.

Snart ska Köping slippa tvätta svart

"Vi kan ju inte låta våra abonnenter ha svart vatten"
1:29 min

Köpings kommun investerar 20 miljoner kronor i en filteranläggning för att få bort mangan ur vattnet. Manganet är inte farligt men missfärgar vattnet så det blir svart och kan färga av sig på vittvätten.

– Vi får ju inte bort manganet annars, och vi kan ju inte låta våra abonnenter ha svart vatten, säger Elin Granberg, VA-chef i Köping. 

Tjänligt med anmärkning brukar Köpings vatten klassas på grund av de något höga halterna av grundämnet Mangan. 

Enligt Elin Granberg är det ingen fara att dricka vattnet, men det ger ibland upphov till svarta fällningar som inte ser så trevliga ut och kan förstöra vit tvätt. 

Oftast märker inte Köpingsborna av den förhöjda halten, men så fort kommunen utför några arbeten på ledningsnätet, om man har en vattenläcka eller ska utföra andra underhållsåtgärder så skakas det loss av det svarta, och då får abonnenterna in det i fastigheten, berättar Elina Granberg. 

Kommunen har fått en hel del klagomål och hoppas nu att den nya anläggningen ska vara igång om ett år. Men sedan återstår arbetet med att spola ur det svarta manganet ur ledningsnätet. Hur lång tid det tar, kan inte VA-chefen säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".