Narkotikan ökar bland unga pojkar

"Det är en liten ökning varje år"
1:39 min

Allt fler ungdomar röker Cannabis. Undersökningen Liv och Hälsa Ung 2010 visar att 13 procent av de 15-åriga pojkarna har använt narkotika minst en gång.

Siffrorna i Västmanland är högre än grannlänet Sörmland.

Och antalet ungdomar som missbrukar ökar, säger Lena Nyman på Västerås stad. Hon arbetar med att förebygga alkohol- och narkotikamissbruk.

– Det är en liten ökning varje år, det blir fler och fler ungdomar som säger sig använda Cannabis eller nakotika. Liv och Hälsa är ju en undersökning där ungdomen själv fyller i sitt svar.

– Vem som helst kan hamna i det här, det spelar ingen roll vilket bostadsområde du bor på eller vilken inkomst föräldrarna har. Det kan drabba vem som helst.

Vad tycker du om polisens arbete med det här?

– Jag tror att det är viktigt att polisen har möjlighet att arbeta med de här frågorna och jobba ute på gatunivå och komma i kontakt med de ungdomar som initierat ett missbruk och att inte bara koncentrera sig på storlangarna.

– Jag vet att polisen jobbar på alla nivåer, de kämpar på, säger Lena Nyman på Västerås stad, som arbetar med att förebygga missbruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".