Visioner för landstinget läggs upp idag

Ett fjärdedels sekel. Så långt framåt ska landstingsfullmäktige titta idag. Det blir ett fullmäktigesammanträde med stora frågor inför framtiden.

Det handlar bland annat om visioner, inrikningsmål, ekonomiska ramar och personalpolitiska mål för de kommande tre åren i den så kallade landstingsplanen. Några exempel från den är beslut om remisstvånget ska gälla även 2005 och om Västmanlands läns museum ska upphöra att vara stiftelse, förslaget är att landstinget inte bidrar med mer pengar efter 2005.

Sen handlar det om vad som ska hända med landstingets fastigheter de kommande 25 åren. Enligt generalplanen ska verksamheten koncentreras till sjukhusen och därför kan till exempel vårdcentraler i Sala och Köping avvecklas.

I Sala byggs en ny större anläggning för rättspsykiatrisk vård, eftersom det är alldeles för lätt att rymma från den gamla.

Själva finansieringen av de här projekten, plus koncentrationen i Västerås, kommer att beslutas om först i höst och förhoppningen är att det ska bli billigare än beräknat, den preliminära kalkylen visade på över en miljard kronor.

Fullmäktige kan också besluta att lösa upp Bergslagssjukvårdens aktiebolag och överföra den verksamheten till landstinget. Dessutom, att landstingsstyrelsen ska försöka uppnå positivt resultat, trots att första helårsprognosen pekar på att landstinget kommer att gå back med 36 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista