Kinora Barsoum, Melisia Isik, Jonas Claesson och Younis Idris går i nian på S:t Iliansskolan.

Studier skapar stress

"Ibland kan det vara svårt att sova"
1:19 min

I Västmanland är var femte kille och mer än var tredje tjej i årskurs nio ofta, eller alltid, stressad. Det visar en omfattande undersökning om ungdomars liv och hälsa som landstinget gör varje år. 

– Det är mest skolan som gör mig stressad och att allt jobb kommer på samma gång. Ibland kan det vara svårt att sova inför ett prov, säger 16-åriga Melisia Isik som går i nionde klass på S:t Iliansskolan i Västerås. 

Skolkamraterna Younis Idris, Kinora Barsoum och Jonas Claesson säger också att det som gör dem stressade är skolarbetet.

I undersökningen från Västmanlands landsting framgår att det är stor skillnad mellan eleverna i årskurs sju och årskurs nio. Av eleverna i nian är det nästan dubbelt så många som uppger att de ”ofta eller alltid upplever stress”.

Mats Holmberg är fritidsledare på S:t Iliansskolan och jobbar nära eleverna. Han tror att anledningen till att niorna känner sig så stressade kan bero på de nationella proven.

– Nationella proven ska skrivas flera ämnen under hela vårterminen. Resultatet på provet bestämmer ofta betyget i ämnet, vilket i sin tur är avgörande för gymnasieintaget. Så det är ett stressmoment för eleverna, säger Mats Holmberg.

Sara-Märta Höglund
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".