Inge Sandin tror inte att handikappanpassningen har gått så smidigt som kommunerna tror. Foto: Kennet Lindquist/SR Västmanland.

Dåligt handikappanpassat i kommunerna

"Man tog inte det här på allvar"
1:28 min

Den nationella handikappolitiken efterlevs dåligt ute i kommunerna, till exempel när det gäller handtag vid ramper och dörröppnare på offentliga platser. Var fjärde kommun i Sverige uppger själva att de bara har nått upp till målet i låg grad.

– Man tog inte det här på allvar när man fick direktiven från staten 2000. 2005 var det halvvägs och då varnade vi i handikapprörelsen att det var dags att sätta fart. Det gjorde man inte, säger Inge Sandin, ordförande för Handikappföreningarna i Västmanland.

Nu är det år 2011 och man är långt ifrån klar i alla fall, säger han.

Med enkelt avhjälpta hinder menas till exempel nivåskillnader mellan gata och trottoar, avsaknad av handtag vid ramper, och felaktigt placerade dörröppnare.

Enligt en enkät, som företaget Vectura skickat ut till kommunerna, uppger tre kommuner i länet att de inte har kommit särskilt långt. Några kommuner slår sig för bröstet och tycker att de har kommit långt, men det finns brister även där, något som Inge Sandin är skeptisk till.

Han tycker det är synd att inte kommunen konsulterar handikapprörelsen mer.

– Vi har sysslat med de här frågorna, så vi vet var lösningarna finns. Men de ska kunna lyssna på oss också. Vi har sagt många gånger att de kan ta kontakt med oss, men det gör man inte, säger Inge Sandin.

Allt är inte nattsvart förstås. I en del kommuner har man konsulterat handikapprådet i kommunen, något som då ofta fungerar bra. Men problem uppstår när tjänstemännen inom kommunen försöker lösa det själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".