Vägen in till Norberg från Fagersta/ Foto: Kristin Axinge Jaslin SR

Norberg backar om cykelväg

"Det är för mycket pengar"
1:29 min

Nu är det återigen osäkert om det verkligen blir en cykelväg mellan Norberg och Fagersta. Norbergs kommun tycker att vägen blir för dyr.

Efter att båda kommunerna kommit överens om vem som skulle betala vad för den planerade cykelvägen har nu Norbergs kommun ändrat sig.

Det är vänsterpartiet och alliansen som ändrat sig eftersom de tycker att det blir för dyrt, berättar Åsa Eriksson, socialdemokratiskt kommunalråd i Norberg.

--Vi tycker fortfarande att det är mycket angeläget med en gång- och cykelväg mellan Norberg och Fagersta men det är en fråga där jag skulle vilja ha en bredare politisk förankring, säger Åsa Eriksson.

Frågan har diskuterats ett tag eftersom båda kommunerna har varit rädda för att tappa dom som arbetspendlar mellan städerna.

Nu ska riksväg 68 byggas om och bli en 2+1 väg med vajerräcken. Därför vill man passa på att göra en cykelväg samtidigt.

Fagersta skulle betala 2 miljoner och Norberg 4 miljoner. Men så blir det inte nu.

Åsa Eriksson vill ha med sig fler partier i beslutet, även om hon egentligen har egen majoritet i kommunfullmäktige;

--Kan vi hitta billigare lösningar så är ju det bara bra och jag behöver veta vad övriga partier tycker. Det som stör oss är att infrastrukturfrågor egentligen är en statlig angelägenhet men Trafikverket vill inte vara med och betala.

När en cykelväg faktiskt skulle kunna bli verklighet vill hon inte sia om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".