Annika Norman, Västerås stadshus. Foto: Helena Mellander

Dålig lukt bekämpas i Västerås

"Det luktar inte illa längre"
1:35 min

Nu ska många västeråsare slippa hålla för näsan. Västerås stad har nämligen börjat satsa på så kallade luftrenare på flera av sina anläggningar.

Det hela började i somras med ett försök i Stadshusets soprum, som hade luktat illa i många år, det berättar Annika Norman, förvaltare på Stadshuset.

– Vi bestämde oss för att testa apparaten och märkte att den dåliga lukten helt försvann, säger hon.

Luftrenaren på väggen fungerar på så sätt att den tar död på bakterierna genom ett uv-ljus och illalukten försvinner därmed. Förutom att man nu slipper kostnaderna för att kyla ner soprummet i Stadshuset har det också lett till att anställda i Stadshuset börjat sopsortera mera.

– Förut var det ju svårt att få folk att gå hit ner när det luktade gamla sopor. Nu kan de komma hit i sina kontorskläder utan några som helst problem, säger Annika Norman.

Nu satsar Västerås stad på att installera luftrenare i flera andra av sina lokaler - däribland skolor, berättar Annika Norman.

– I skolmiljön handlar det främst om toaletter för att få bort kisslukt. Vi har också provat på äldreboenden, dagis och i fler soprum med kompost, och det fungerar jättebra, så vi kör på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".