Leena Berglund, kommunchef Skinnskatteberg. Foto Skinnskattebergs kommun
Skinnskatteberg

Större rättigheter till finska

Skinnskatteberg mer finskt
1:23 min

Från och med den första februari ska finsktalande i kommunen kunna använda finska i sina kontakter med kommunen och få förskola och äldreomsorg helt eller delvis på finska. 

Då ingår även Skinnskatteberg i det finska förvaltningsområdet.

Heino Linna, har arbetat med frågan som representant för den lokala finska föreningen och han menar att många finsktalande kan var nöjda idag:

-Ja, det är ju jätte spännande. Vi har ju väntat på det här i så många år. Så nu när man liksom har rott i land det hela då känns det jätte bra, säger Heino Linna.

Kommunchefen: Hyvältä tuntuu! Det känns jätte bra!

Nästan var fjärde invånare i Skinnskatteberg har finskt ursprung. Kommunen ansökte redan i somras om att bli ett förvaltningsområde och före jul godkändes deras ansökan av regeringen.

Men vilken typ av finsk service önskas det då? Det vet man redan ganska väl då redan innan man lämnade in ansökan till regeringen kartlade kommunen önskemålen. Det berättar kommunchefen Leena Berglund som är glad att finskans ställning har stärkts även i Skinnskatteberg:

-Hyvälta tuntuu. Det känns jätte bra och jag hoppas verkligen att vi kan förvalta det här ansvaret och den här möjligheten på ett jätte bra sätt i Skinnskatteberg. Vi har finsktalande personal men vi tror att det finns ett ganska stort behov av utbildning: att vi lär oss bättre fackspråk och terminologi för att bättre kunna kommunicera professionellt inom de olika områden på finska, säger Leena Berglund.

Tar lärdom av andra

Sedan tidigare är Hallstahammar, Surahammar, Köping och Västerås förvaltningsområden för finska och det tänker nykomlingen Skinnskatteberg dra nytta av:

- Vi har haft mest hjälp och stöd av Surahammars kommun men även kontakter med Hallstahammar. Sedan har jag ju studerat noga Västerås stad, hemsidor och så vidare, för att se vad vi kan få därifrån, säger Leena Berglund, kommunchef i Skinnskatteberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".