Tömma papperskorgen eller radera SMS hjälper inte

Det finns flera vägar att få tag på  information som har raderats ur datorer och mobiltelefoner. Det berättade Göran Fornbrandt, mannen som hittade ”barnflickans” försvunna SMS, vid sitt besök i Västerås idag.

Det spelar ingen roll om du tömmer datorns papperskorg eller raderar alla SMS från din mobiltelefon. Dina filer kan ändå letas upp och återskapas.

Idag hade Västerås besök av datautredaren Göran Fornbrandt - mannen som spårade upp de SMS som Knutbypastorn skickade till barnflickans mobiltelefon, och som sedan raderades.

- Vi fick i uppdrag att rekonstruera information ur en mobiltelefon, och kunde då återskapa information som för användaren var raderad, men som inte var överskriven.

- Det finns även internminne i telefonen som vi tittar på, och hoppas hitta information i form av SMS, bilder och dylikt. Det finns tre vägar att nå informationen. Genom teleoperatören, mobilens internminne eller genom telefonens sim-kort, säger Göran Fornbrandt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista