Sara Svanbäck och Love Palmqvist jublar med sin klass 5a på Irstaskolan. Nu väntar regionfinal i Örebro. Foto: Kennet Lindquist/SR Västmanland.

Irstaskolan vann Vi i femmans länsfinal

Irstaskolan länsvinnare i Vi i femman
2:41 min

Irstaskolan 5A från Västerås är Västmanlands smartaste och snabbaste femteklass. Laget med Sara Svanbäck och Love Palmqvist vann under tisdagskvällen länsfinalen i kunskapstävlingen Vi i femman.

De mötte Elundskolan 5B från Köping som representerades av Annie Wång och Kalle Arvidsson. Matchen, som direktsändes i P4 Västmanland, slutade 11-5.

Till länsfinalen hade svårighetsgraden på frågorna höjts rejält. Ändå klarade klasserna av frågan om politiska partier som söker partiledare och där en länsbo är aktuell: Sven-Erik Österberg för Socialdemokraterna.

De klarade också vad mikrobloggar som används under de pågående oroligheterna i Egypten heter: svaret var twitter.

Irstaskolan högg dock ledningen i början av matchen och släppte inte Elundskolan inpå sig en enda gång. Därmed kammade västeråsklassen hem 3 000 kronor till klasskassan.

Elundskolan gick inte heller lottlös; en andraplacering i länsfinalen innebär 1500 kr till klassen.

Nu väntar regionfinalen i Vi i femman mot länsvinnarna i Värmland och Örebro län.

Den matchen avgörs nu på torsdag kväll i Örebro, och sänds samtidigt direkt i P4 Västmanland och de andra tävlande kanalerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".