Kristine Johansson, förälder och Margareta Hallner, ordförande i FUB i Västerås

Träningsskola anmäld till Skolinspektionen

"Ribban läggs alldeles för lågt"
1:38 min

Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, FUB i Västerås, har anmält träningsskolan på Viksängsskolan i Västerås till Skolinspektionen. FUB tycker att undervisningen är på en alldeles för låg nivå.

FUB kritiserar också i anmälan att inte alla elever får följa med när man har aktiviteter utanför skolan, exempelvis simning.

– Det finns elever som under tre terminer inte ens har fått vara med och bada. Vi har elever som inte får följa med om de inte har sin förälder med till badet, föräldern behöver alltså ta ledigt för att följa med. Vi har barn, eller ungdomar, som inte får följa med och spela bowling för att skolan tycker att de inte kan uppföra sig, säger Margareta Hallner, ordförande i FUB i Västerås, som fått många samtal från upprörda föräldrar.

– Vad tycker du om det här?

– Jag tycker att det är hemskt, fruktansvärt, säger Margareta Hallner.

Träningsskolan på Viksängskolan är till för högstadieelever med måttlig eller grav utvecklingsstörnnig. Margareta Hallner säger att FUB har pratat med rektorn om problemen men hon tycker inte att man fått något gehör för sina synpunkter och därför gör nu FUB en anmälan till Skolinspektionen.

FUB tycker att det är kränkande att en del elever inte får följa med på alla aktiviteter och att skolan måste kunna lösa det så att alla behandlas likvärdigt. Dessutom tycker FUB att undervisningen sker på en för låg nivå.

– Ribban läggs alldeles för lågt, de här eleverna kan klara av betydligt mycket mer än vad skolan tror att de kan.

Kristine Johansson, mamma till en kille som går på träningsskolan, håller med och ger ett exempel:

– Man sitter och läser högt för barnen tillsammans och läser en Totte-bok för barn som går i åttan och nian, då tycker jag att det är alldeles för lågt. Man borde satsa på mycket mycket mera material, det finns material att hämta. Det här har ju vi föräldrar påtalat, men man tar inte till sig det, säger Kristine Johansson.

Monica Carlsson, rektor på Viksängsskolan, säger att man tagit emot anmälan och ska skriva ett svar, men hon vill i övrigt inte ge några kommentarer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".