Eva Kaneberg, resturangbiträde, och Anders Jansson, kock, bredvid det pedagogiska röret där mängden flirtkulor visar hur bra eleverna är på att inte kasta mat i onödan. Foto: Liselotte Karlsson/SR.

Flirtkulor peppar elever att inte kasta mat

"Vi började med att i smyg mäta kompostpåsen"
1:29 min

På Bjurhovdaskolan i Västerås slängs det inte mycket mat i soporna. Det är något man jobbat medvetet med och nu har skolan nominerats till ett europeiskt pris.

– Vi såg hur mycket mat som slängs och tänkte att vi måste försöka förändra barnens attityd till maten, att det inte funkar i längden att slänga så mycket mat, berättar kocken Anders Jansson. 

Anders Jansson och kockkollegan Eva Kaneberg tog hjälp av det så kallade IDA-projektet i Västerås, som jobbar med att göra elever delaktiga i skolors utveckling. Då kläcktes idén att låta ett rör fyllt med flirtkulor illustrera hur mycket mat som faktiskt slängs. 

– Vi började med att i smyg mäta kompostpåsen där barnen skrapar av sin mat. Så drog vi ett snitt över hur mycket mat som kastades. Vi kom upp i 9,5 kilo per dag. 

– Då sa vi att allt under 9,5 kilo som slängs så fyller vi på med bollar i röret. Kommer ni mycket under 9,5 kilo då blir det mycket bollar, kommer ni litet under 9,5 kilo då blir det litet bollar och kommer ni över 9,5 kilo då blir det inga bollar alls, berättar Anders Jansson. 

Responsen från barnen lät inte vänta på sig. 

– De var på varandra om att de måste äta upp och inte ta för mycket. "Ta hellre en gång extra än att ta för mycket". Det var väldigt roligt att se reaktionen, säger Anders Jansson, kock på Bjurhovdaskolan i Västerås.

Monica Elfström, Liselotte Karlsson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".