Politiker vädjar till banken i Kolsva

Nu vädjar politikerna i Köping till banken i Kolsva att ändra sitt beslut att sluta med kontanthanteringen. Men utspelet uppskattas inte av bankens VD...

Sprängningen av uttagsautomaten i Kolsva för en tid sedan ledde till att Sparbanken Västra Mälardalen beslöt att helt sluta med hanteringen av kontanter i Kolsva.

Nu vädjar politikerna i Köping, i ett enhälligt uttalande från kommunstyrelsens arbetsutskott, till banken att ändra sitt beslut:

”Efter sprängningen av Sparbanken Västra Mälardalens kontor i Kolsva för några veckor sedan är Kolsvaborna temporärt utan lokal bankservice. Detta har givetvis omedelbart vållat bekymmer. Alla hoppas dock att bekymren ska vara övergående.

Genom uttalanden i media från bankens ledning har emellertid kommunstyrelsens arbetsutskott fått intrycket att banken överväger att fortsättningsvis endast upprätt­hålla en begränsad bankservice i Kolsva - utan kontanthantering och bankomat.
En sådan försämring av den lokala bankservicen i Kolsva anser vi skulle vara djupt olycklig och ett hårt slag mot såväl de lokala näringsidkarna som Kolsvaborna i allmänhet – och alla äldre i synnerhet.

Vi har givetvis förståelse för den oro som bankledningen kan känna ur säkerhets­synpunkt efter de brottshändelser som Kolsvakontoret har varit utsatt för under senare år. Samtidigt får samhället inte falla till föga och acceptera att utvecklingen ska styras av brottsligheten.

Såvitt vi kan bedöma finns det ett fullt tillräckligt befolkningsmässigt underlag för banken att bibehålla en kontantservice med bankomat i Kolsva. Sparbanken har dessutom en lång och grundmurad tradition att leva upp till när det gäller att tillgodose behovet av banktjänster även på mindre orter.

Vi vädjar därför till bankens styrelse och ledning att även i fortsättningen ge Kolsvaborna tillgång till kontantservice med bankomat i Kolsva. Vi vet att Kolsvaborna förväntar sig detta av sin lokala bank.”

Men politikernas uttalande uppskattas inte av bankens VD, Anders Montelius.

- Politikerna ska inte lägga sig i en företagsfråga - de har ju ingen aning om förutsättningarna”, säger Montelius till Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".