1 av 3
Polisens skyddsglasögon mot laser. Foto: Johanna Orre/Tidningen Svensk Polis.
2 av 3
Mikael Kandelin, huvudskyddsombud på Polismyndigheten i Västmanland.Foto: Kennet Lindquist/SR.
3 av 3
Polisen Marika Lund provar skyddsglasögonen. Foto: Johanna Orre/Tidningen Svensk Polis

Glasögon skyddar polisen mot laser

"Man kan faktiskt tappa synen"
1:25 min

Inom kort kommer polisen att utrustas med speciella glasögon som skydd mot laserattacker. Det har nämligen blivit allt vanligare att folk använder grön eller blå laser för att lysa i ögonen på andra människor.

– Vi har bland annat arbetsskador i Västra Götaland som har givit bestående men. Det var någon som blev beskjuten med direkt träff i ögonen med grön laser, säger Mikael Kandelin, huvudskyddsombud på Polisen i Västmanland.

I Västmanland har man fått in åtta polisanmälningar från folk som blivit beskjutna med laserstrålar. Poliser bland annat - men det finns även exempel på att en pilot som flög över Kungsör plötsligt upptäckte en laserprick i cockpiten. Det var någon på marken som stod med en laserpekare och lyste upp mot planet.

Polisen har även beslagtagit flera laserpekare vid olika tillfällen. Och i de fall man har tagit folk på bar gärning, så har det handlat om ungdomar som har köpt vad de tycker är en ny häftig teknikpryl.

Ännu är ingen person i Västmanland åtalad eller dömd för att ha använt laser.

– Det är brott mot strålskyddslagen. Vi försöker via Rikspolisstyrelsen att få det här att bli ett brott mot vapenlagen, men det är bara ett förslag än, säger Mikael Kandelin.

Konsekvenserna av att bli beskjuten med laser kan bli svåra, menbar han:

– Skadorna kan bli väldigt allvarliga. Man kan faktiskt tappa synen på det här, vi har forskare som hävdar att så är fallet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".