Västmanlänningar lockas att sälja tyska varor och strunta i momsen

Nu ska västmanlänningarna lockas att tjäna pengar på att köpa varor i Tyskland och sälja dem i Sverige, utan att betala moms. Men är det en smart affärsidé eller bara ett pyramidspel?

Det är en grupp svenskar som tänker börja förmedla dagligvaror från Tyskland till kunder i Sverige.

Syftet är att tjäna pengar på mellanskillnaden, eftersom exempelvis mat och tvättmedel generellt sett är billigare i Tyskland än i Sverige.

Nu försöker de värva säljare via lokalpress i Västmanland, som första län.

Man vill få det att se ut som om det är privatpersoner i Sverige som köper varorna i Tyskland för eget bruk, för då behöver man inte betala svensk moms.

Men enligt Yngve Stadin, en av dem som står bakom affärsidén, berättar att säljaren blir anställd av ett bolag i Tyskland.

- Ja, han får ett anställningsavtal med oss - med Tyskland, han får det inte med Sverige. Han får sin lön från Tyskland, sociala avgifter och skatter betalas.

Affärsidén bygger alltså på att man inte behöver betala moms i Sverige om man handlar varor i ett annat EU-land för eget bruk.

I det här fallet tycks säljaren bli ett slags ombud; han eller hon tar upp beställningar på lådor med dagligvaror från Tyskland, tar betalt av kunden i förskott, betalar varorna i Tyskland och tar hem dem därifrån.

Varken säljaren eller de som distribuerar varorna till kunden behöver betala svensk moms, enligt Yngve Stadin:

- Momsen är redan betald i Tyskland. Vi omsätter inte varorna i Sverige - de handlas ju i Tyskland av kunden. Det är ju där finessen ligger.

Varorna inhandlas hos affärskedjan Skymarkt, som ägs av tyska Coop. Varje låda kostar 1 190 kr. Det är 300-400 kronor mindre än om lådan skulle köpts på ICA i Sverige, enligt Stadin.

Distributionen i Sverige byggs upp med länschefer, kommunchefer och längst ner säljare som alla får provision per såld låda.

Yngve Stadin håller i viss mån med om att konstruktionen ser ut som ett pyramidföretag:

- Ja, nästan i alla fall, men du behöver ju inte köpa någoting. I alla pyramidspel så köper du ju någonting, men som säljare behöver du inte köpa några lådor.

- Du behöver aldrig ta något ansvar, i någon form, säger Yngve Stadin till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".