Skattekontoret tveksamt till tysk affärsidé

Att slippa undan moms på varor från Tyskland håller inte hur länge som helst. Tidigare har vi berättat vi om affärsidén att sälja dagligvaror från Tyskland och att få det att framstå som om det är privatpersoner som köper varorna för eget bruk.

Idén håller just nu på att lanseras här i Västmanland.

Gruppen bakom idén säger att de och alla säljare kommer att vara anställda av ett bolag i Tyskland.

Men om man säljer för mer än 320 000 kronor måste de registrera sig i Sverige och börja betala moms här, säger skattehandläggaren Nils-Erik Ohlsson på skattekontoret i Västerås.

- Om det här sker under organiserade former passerar man någonstans gränsen för näringsverksamhet, och då inträder andra beskattningsregler, säger N-E Ohlsson. Då kan det mycket väl hända att moms och inkomstskatt måste betalas i Sverige.

- Det är svårt att säga när gränsen för näringsverksamhet inträder, men vi har en regel i Sverige som kallas distansförsäljning, och den regeln säger att en utländsk näringsidkare kan sälja varor till Sverige upp till ett värde av 320000 kr. Utöver 320000 kr ska beskattning ske i Sverige, säger Nils-Erik Ohlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".