Migrationsverket ser Hallstahammars nej som markering

Igår beslutade ett enhälligt kommunfullmäktige i Hallstahammar att försöka avveckla flyktingförläggningen där.

Men på Migrationsverket tror man att inställningen kan komma att ändras.

Jacob Larsson, informatör på Migrationsverket region Nord, säger till P4 Västmanland att han tror att beslutet snarare är en markering för att visa att man vill ha mer pengar till verksamheten.

Han tror dessutom att domen i kammarrätten igår kommer att ändra kommunens inställning. Domen gav Hallstahammars kommun rätt när man krävde att Migrationsverket skulle stå för kostnaderna när en familj placerades på institution. Tidigare har Migrationsverket fått rätt i likande fall och då bara betalat för enstaka familjemedlemmar.

- Vi blev väldigt förvånade över domen. Jag tror inte att kommunen kände till detta när de fattade sitt beslut, säger Jacob Larsson.

Men Hallstahammars kommunalråd Agneta Ivemyr (s) säger att man visst kände till kammarrättens dom igår på mötet och att kommunens beslut står fast. Migrationsverket har enligt henne haft gott om tid att se över reglerna för bidrag och den vägen försöka hitta mer pengar.

- Nu har man ju på migrationsverket sagt att man eventuellt ska överklaga domen, och då kan man fundera på vad det är för slags samarbete, säger Agneta Ivemyr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".