Sara Mohammad, ledare för projektet "Gift mot sin vilja. Foto: Maria Edlund/SR.

Många är rädda för tvångsgifte

"Man blundar för ett förtryck"
1:56 min

Över 70.000 ungdomar i Sverige kan inte själva bestämma helt fritt vem de ska gifta sig med. Nu är det dags att öppna ögonen för problemet, menar Sara Mohammad, ledare för projektet "Gift mot sin vilja". Igår besökte hon Växhuset i Västerås.

Igår gästade hon Växhuset i Västerås och berättade om projektet och vad samhället kan göra för att hjälpa de ungdomar som riskerar att bli bortgifta.

Sara Mohammad är övertygad om att det går att göra något:

– Det går att förhindra på ett mycket effektivare sätt om alla politiska partier skulle ta tag i det här problemet. Kriminalisera tvångsäktenskap, kriminalisera arrangerade äktenskap, barnäktenskap. Det finns mycket man kan göra på både lokal och nationell nivå.

Projektet "Gift mot sin vilja" startade den 15 januari i år. Statliga Ungdomsstyrelsen har bidragit med projektmedel.

Sara Mohammad är även ordförande i föreningen "Glöm inte Pela och Fadime" som arbetar mot hedersvåld.

När fler och fler ungdomar hörde av sig till föreningen och var rädda att de skulle bli bortgifta förstod man att problemet var så stort att det krävde ett eget projekt med en egen budget.

70.000 ungdomar i åldern 16-25 år lever med begränsningar eller villkor kopplat till val av partner eller äktenskap. Av dessa 70.000 uppger 8.500 att de är oroliga för att inte själva få välja vem de ska gifta sig med, visar en kartläggning som Ungdomsstyrelsen har gjort.

Sara Mohammad efterlyser ett nationellt handlingsprogram mot tvångsgifte, så att det inte hänger på enskilda eldsjälar i en kommun, om rädda tonåringar ska få hjälp eller inte.

Hur lång tid tror du att det tar innan Sverige kan stoppa tvångsgifte?

– Det beror helt på hur samhället agerar. Att samhället öppnar ögonen och ser vad som sker, säger Sara Mohammad.

– Idag är vi rädda för att slå larm för att vi då ska bli kallade rasister. Men för mig är det tvärtom - i min värld är det omvänd rasism.

– Att man blundar för ett förtryck och för våld som man ser, säger Sara Mohammad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".