Arkivbild: Jouko Kaijanen/SR.
Kolsva

Avgörande i namnstrid dröjer

Det dröjer till hösten innan striden mellan den det internationella läskedryckstillverkaren Schweppes och den lilla bryggeriet i Guttsta Källa i Kolsva avgörs.

Det handlar inte om innehållet i läskedrycksflaskan, utan namnet på läskedrycken.

Guttsta bryggeri tillverkar läskdrycken med namnet "Farmor Hildas Oranchia" men Schweppes anser att det namnet är alldeles för snarlikt deras egna dryck Orangina.

Därför vände sig Schweppes redan i somras till patent- och registreringsverket och ville att verket skulle upphäva namnet på Guttsta källas dryck. Det för att kunderna inte ska förväxla dryckerna.

Nu är brevväxlingen mellan parterna och patent- och registreringsverket avslutad och ett beslut i namnstriden ska fattas. Men det kommer att dröja flera månader.

Patent- och registreringsverket har så många ärenden på sitt bord att det dröjer till i hösten innan det beslutas om Guttsta källa får behålla namnet på sin läskedryck eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".