Tandlös lag om dagisplats

Lagen om allas rätt till daghemsplats inom tre till fyra månader verkar vara ett slag i luften. Om en kommun inte klarar av att uppfylla kraven finns ingen instans för småbarnsföräldrar att klaga hos. Får man ingen dagisplats inom rimlig tid och överklagar detta till Länsrätten, så gör Länsrätten bara en prövning av kommunens formella handläggning av det enskilda fallet - hur lång kön är eller hur länge man får vänta på en plats, det tar domstolen inte ställning till.
Daghemssituationen i exempelvis Heby är svår för många småbarnsföräldrar. Platserna är helt enkelt för få. För många innebär det en väntan på en plats i kanske sex till sju månader. När man då hänvisar till den lag som säger att alla skall erbjudas plats inom tre till fyra månader hjälper inte det. Och det hjälper heller inte att överklaga Barn- och utbildningsnämndens beslut. När besvären hamnar på Länsrättens bord granskar domstolen enbart hur kommunen administrerat kontakterna med föräldrarna; alltså om man skött pappersexercisen. Att väntan är mer än fyra månader bryr sig inte länsrätten om, och det gör inte någon annan myndighet heller. Det finns helt enkelt ingen att vända sig till om man inte får en plats inom lagens uttalade tre till fyra månader. - Hela situationen är märklig och lagen är uddlös, konstaterar handläggaren på Heby kommun, där man bara de senaste månaderna haft fyra besvär till länsrätten över dagsisituationen i kommunen. Hittills har man inte fått någon anmärkning av länsrätten. Alla formaliteter har skötts - att det sedan inte blivit någon dagisplats är alltså en helt annan historia
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".