Vårdmottagning i Valskog stänger

"Jag tycker det är mycket dåligt"
1:38 min

Sköterskemottagningen i Valskog kommer att stänga. Det är Kungsörs Vårdcentral som inte längre anser sig ha råd att ha öppet mottagningen, som har öppet två timmar i veckan.

– Jag tycker det är mycket dåligt därför att det är många gamla som bor i Valskog. Jag tror det är en trygghet för många, det säger Eva Rosenström som bor i Valskog.

Det är Kungsörs vårdcentral som driver en distriktssköterskemottagning i Valskog. I ett brev till landstingsledningen skriver Vårdcentralens föreståndare att det försämrade ekonomiska läget har tvingat vårdföretaget att säga upp några anställda. Det handlar om 1.35 tjänst som distriktssköterska och 0.5 som undersköterska.

Det får bland annat konsekvensen att mottagningen i Valskog stängs. Den kommer att ha öppet några veckor till, men sen bommar den igen.

Föreståndaren för Kungsörs Vårdcentral, Marie Norlin, har inte tid att träffa P4 Västmanland, men hon säger att man kommer att vara frikostigare med hembesök efter det att mottagningen stänger.

Man kommer också att satsa mer på att ha rådgivning på telefon

– Det är viktigt att man har en hög tillgänglighet, säger Marie Norlin.

Men det finns också valskogsbor som tror att det kommer att fungera ändå.

– Sist jag låg på sjukhus var 65 år sedan, så jag har inget behov av sjukvård. Det är värre för de äldre människorna som bor här, säger Jan Brohlin i Valskog.

Men det kan ju hända att du behöver göra någon enkel hälsokontroll?

– Då åker jag hellre till Kungsör, till vårdcentralen, säger Jan Brohlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".