Åsa Eriksson (S) i Norberg / Foto: Camilla Olsson SR Västmanland

Nya visioner för Norberg

"Det ska vara norbergarnas plan"
1:45 min

I Norberg håller kommunen just nu på att ta fram en översiktsplan. Igår var det öppet hus på teaterbiografen och planen finns utställd på biblioteket. Kommunen hoppas på att få fler norbergare.

Enligt Åsa Eriksson, socialdemokratiskt kommunalråd i Norberg, är det viktigt att ha en tydlig strategi mot vartåt man vill sträva under en period på 10 till 20 år.

Det finns en vision där vi vill öka befolkningen och att göra kommunen bättre för de som bor här, säger hon.

Åsa Eriksson pekar på vissa områden som man vill förändra.

– Dels så pekar vi ut några områden där vi tycker att det vore väldigt bra att man kunde bygga nytt, vi pekar också ut områden där man skulle kunna dra ny järnväg och förbättra infrastruktur.

– Vi vill också vara väldigt tydliga med att vi tror att det bara är en tidsfråga innan man börjar bryta järnmalm igen i Norberg, och då ska kommunen vara redo att hjälpa till så att vi får en sådan utveckling, säger Åsa Eriksson.

Nu kan alltså allmänheten se vilka ideer som finns, och det kommer att finnas möjlighet för gemene man att säga vad man tycker.

80 personer dök upp på det öppna huset i går, och det folk tyckte var viktigast var infrastruktur och kollektivtrafik, och en del i förslaget handlar om att bygga ett nytt järnvägsspår.

– Eftersom det inte finns något tåg som går genom Norbergs centrum, skulle man då kunna lägga ett av de här spåren genom Norberg i stället, alltså streckningen Avesta - Norberg - Fagersta och fortfarande ha kvar järnvägen som går genom Karbenning? Det är en tanke vi har, och då vi vill reservera mark ifall att det skulle bli verklighet , säger Åsa Eriksson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".