Kommunalrådet Kenneth Östberg (S) / Foto: Monica Elfström SR

Politiker försvarar stängd vårdcentral

"Inget fel stänga i Valskog"
1:30 min

Sköterskemottagningen i Valskog kommer att stänga inom kort. Den drivs av Kungsörs Vårdcentral, en privat aktör, som hänvisar till ekonomin som skäl till stängninen. Landstingsrådet Kenneth Östberg, med ansvar för närsjukvården, kan inte se något fel med stängningen.

– Man kommer att möta det här med ett utökat antal hembesök i stället. Då får vi hoppas att det kan möta behovet. Fördelen med det skulle då vara att man kan få besök på andra tider än de två timmar som man har öppet i dag, säger Kenneth Östberg, landstingsråd, (S).

Valskog är en ort med drygt 700 invånare och ligger i Kungsörs kommun. I avtalet mellan landstinget och Kungsörs vårdcentral finns ingenting specificerat om vilka orter som ska ha mottagning på plats.

Att det hittills har funnits en sköterskemottagning i Valskog är alltså något som vårdcentralen själva har beslutat. Men nu ska den stänga snart.

Vårdcentralen hänvisar till ekonomin när de motiverar varför mottagningen ska stänga om några veckor.

Men om vårdcentralens ekonomi är dålig, kanske det kan bero på att landstinget betalar för låg ersättning till sina privata vårdcentraler?

– Generellt tycker jag inte vi betalar för dåligt. Och tittar vi på intäkter i det här fallet kan jag inte se att det är lägre intäkter än vad det varit tidigare, säger Kenneth Östberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".