Grisbonden Jeanette Elander och landsbygdsminister Eskil Erlandsson

Inga nya besked från ministern om griskris

"Han hade ju inget direkt besked att ge"
1:34 min

Idag besökte landsbygdsminister Eskil Erlandsson Äs gård utanför Tillberga, norr om Västerås, för att diskutera krisen för de svenska grisbönderna. Men Jeanette Elander, grisbonde i Äs, tyckte inte att hon fick så många svar från ministern.

Efter att griskött förorenat med dioxin hittats i Tyskland har Ryssland och Kina stoppat all import av tyskt kött.

Det har gjort att EU-länder, exempelvis Sverige, fått in stora mängder billigt tyskt kött, vilket pressat priserna kraftigt. Bara sedan årsskiftet har 100 svenska grisproducenter tvingats lägga ner sin verksamhet. 

Jeanette Elander säger att gården nu går back på varje gris man säljer.

– Vi har fött upp grisar här på gården i 19 år och vi har aldrig varit med om något liknande, säger hon.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson hoppas på att Ryssland och Kina ska återuppta importen av tyskt kött för att lösa det akuta läget.

Men de svenska grisproducenterna menar att ett stort långsiktigt problem kvarstår, nämligen att Sverige har hårdare krav på djurskydd än övriga EU-länder, exempelvis mer plats för grisarna att röra sig på.

Det kostar pengar, menar grisuppfödarna, som vill ha kompensation av staten.

Eskil Erlandsson säger att det är något man håller på och ser över, men något löfte om att det ska bli kompensation vill han inte ge.

– Vi håller just nu på att titta på möjligheten att ersätta de mycket höga krav som vi har som vi har på djurvälfärden i vårt land, säger Eskil Erlandsson. 

Men Jeanette Elander var inte nöjd med svaren ministern gav vid besöket på Äs.

– Han hade ju inget direkt besked att ge idag som jag kan se det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".