Benny Odell, kommissarie vid polisen i Västmanland. Foto: Eva Kleppe/SR

Fler arbetsmiljöbrott anmäls i länet

"Jag tycker att det är oroväckande"
1:41 min

Antalet anmälda arbetsmiljöbrott har ökat i Västmanland. Förra året gjordes 62 anmälningar jämfört med 46 året innan, och några av arbetsplatsolyckorna som anmäldes hade dödlig utgång.

Kommissarie Benny Odell, chef på ekobrottssektionen vid polisen i Västmanland, ser allvarligt på den här utvecklingen.

– Ja det är ju oroväckande naturligtvis när det blir så här. Det är ju människor som skadas i sitt arbete och det ska man ju minimera så mycket som möjligt. Det ska ju helst vara noll om det går.

Några av de arbetsplatsolyckor som inträffade under 2010 var dödsolyckor. Till exempel dog en man i april efter att ha blivit påbackad av en truck vid lastning av gods, och i maj blev en man ihjälklämd i samband med reparation av en varuhiss.

Vanligast är olika klämskador och fallskador och det är inom industrin som de flesta arbetsplatsolyckorna sker, enligt Benny Odell.

Han tror att slimmade organisationer och ökad tidspress är några förklaringar till ökningen av olyckorna.

– Ja det tror jag. Man har drivit upp tempot på de stora industrierna och det märker vi ju att det är ju där olyckorna inträffar som ökar. Så det är nog tidspressen på arbetsplatserna som är orsaken till det här.

Vad kan man göra åt det här?

– Jag tror att informationsmässigt så behöver man kanske vara tydligare. Sedan är det väl upp till var och en som arbetar vid de här platserna att inte ta bort skydd och sådana saker. Det kan ju vara så att det är obekvämt att ha ett skydd för någon maskin och då kan det ju plockas bort, och då är det ju illa, säger Benny Odell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".