Kaninjakt i Köping

I Köping, på bostadsområdet Nyckelberget, har de boende stora problem med kaniner som gräver hål i trädgårdarna. Kaninerna har spridit sej sen i fjol, trots att kommunens viltvårdare gick ut på jakt under hösten och vintern.

- Det är värre i år, mycket värre, och nu är det nog svårt att bli av med dem. Det säger Kurt Berglund, villaägare på Nyckelberget.

Han visar runt i sin trädgård och pekar på en rosenrabatt och på ett hörn av trädgården. Gräsmattan är tydligt åtgången, det är en stor fläck där han har fått gräva om för att få bukt med kaninplågan. För kaniner kan göra stor skada i trädgårdar.

- Dels äter de en del, men det besvärligaste är att de gräver i trädgården, säger Kurt Berglund.

Det nu halvvilda kaninbeståndet har troligen sitt ursprung i några tamkaniner som rymde eller blev utsläppta från sina burar ifjol. Sen har de på kaniners vis blivit allt fler och fler, och samtidigt alltmer förvildade.

I fjol försökte kommunens viltvårdare jaga bort kaninstammen här, men det misslyckades.

Nu är de dock medvetna om problemet, och om cirka en vecka så kommer man att gå ut på kaninjakt igen, det säger Mikael Gustavsson, viltvårdare i Köpings kommun.

- Vi använder specialvapen som avlivar djuren, men som inte skapar rikoschetter. I tättbebyggt område är det viktigt att tänka på säkerheten, säger han.

Och att det blev misslyckat i fjol, medger han, samtidigt som han säger att det blir större insats i år.

- Vi kommer nu i första hand att rikta in oss på småkaniner under sommaren, längre in på hösten sätter vi in hårdare tag även mot de vuxna kaninerna. Och det är skjutvapen och fällor som vi använder, några andra sätt finns det inte, säger Michael Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista