Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Klart för bostäder i Slottsträdgården

"Vi är väldigt glada"
1:30 min
Mats Bergsten, projektchef för NCC Boende i Västerås, bredvid en karta över Slottsträdgården. Foto: Jouko Kaijanen/SR Västmanland

Nu är det klart för bostadsbyggande i området Slottsträdgården i Västerås, där det gamla landstingskansliet ligger idag.

Det står klart sedan detaljplanen vunnit laga kraft. Regeringen avslog nämligen överklagandet från grannar i närheten.

Det var redan för fyra år sedan byggföretaget NCC köpte området. Mats Bergsten, projektchef för NCC Boende i Västerås, tycker att det är skönt de äntligen fått ett klartecken till att bygga:

– Det är förväntat att man idag får ett antal överklaganden på detaljplanen. Det är en demokratiprocess som man får anta att man måste gå igenom, och det har skett även här.

– Men nu är den ju avklarad, så nu är vi väldigt glada, säger Mats Bergsten.

Det har i flera år varit tyst och öde vid det gamla landstingskansliet på Hållgatan i Västerås. Landstinget sålde hela rasket till NCC för 73 miljoner kronor och landstinget flyttade därifrån hösten 2008.

Efter att NCC köpt fastigheterna påbörjades arbetet med detaljplanen för Slottsträdgården, som det nya bostadsområdet ska heta, men det gick inte utan problem.

De ursprungliga planerna på 230 bostäder i området fick kritik och antalet bostäder minskades till 170. Många boende i området samt föräldrar till barnen i skolorna i närheten var också oroade över den ökade trafiken.

Men redan i sommar, före byggstart, ska NCC förbättra trafiksäkerheten i området:

– Någon byggtrafik blir det inte tal om i år 2011, möjligen sent fram på hösten, vintern. Däremot ska vi genomföra de här trafikförbättrande åtgärderna vid Fryxellska skolan och Skepparbacksskolan tills skolan startar i höst, säger Mats Bergsten.

Själva bostadsbyggandet startar om ett år, men före det ska den gamla kanslibyggnaden i rödbrun tegel rivas. Det gamla lasarettet, som tidigare användes som landstingets sessionssal, får däremot stå kvar och görs om till bostäder.

Inflyttningen till Slottsträdgården blir runt årsskiftet 2012-2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".