Viruset kvar på Försäkringskassan

Vid 16-tiden stod datorerna fortfarande stilla hos Försäkringskassan, och felsökningen fortsatte. I förmiddags utsattes kassan datorsystem för en virusattack som gjorde att systemet inte kunde användas.

- Socialförsäkringen har ju på förmiddagen idag drabbats av en allvarlig virusattack som har drabbat de flesta handläggares datorer. Vi jobbar för fullt med att uppdatera virusskyddet och när vi blir färdiga med det - det törs vi nu inte säga, säger Riksförsäkringsverkets säkerhetschef Berit Sjödin.

Vet ni vad det handlar om för virus?

- Nej, det vet vi inte. Det jobbar de med att analysera just nu.

Men alla som väntar på pengar till midsommar kommer att få dem?

- Ja, utbetalningarna för de närmaste dagarna har redan lämnat Riksförsäkringsverket, gått över till bankerna och det sätts in på kontot, precis som det var planerat. Så det ska inte bli några förseningar på dem.

Vilka problem kan det då ställa till med, det här som har hänt idag?

- Ja, det ställer ju till med problem just med att det är svårt att kontakta försäkringskassan idag, och lyckas man kontakta försäkringskassan så kan man ju inte få svar på sina individuella frågor eftersom de inte har kontakt med datorsystemet i Sundsvall, säger Berit Sjödin.

- Försäkringskassan drabbar det naturligtvis på sådant sätt att de inte kan jobba med det de skulle ha jobbat med idag, utan får svara i telefon och har ingen kontakt med RFV:s dataanläggning då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista