Britt-Marie Utterström, vice ordförande Röda Korset i Arboga. Foto: Kennet Lindquist/SR Västmanland.
Arboga

Flyktingmottagande i Arboga togs emot väl

"Det kan finnas behov igen av tillfälliga boenden"
1:35 min

Migrationsverket och och Arboga kommun är nöjda med det tillfälliga flyktingboendet i Arboga. Boendet, som inrymdes i Nalles gamla lokaler, har nu avvecklats och samtliga asylsökande bor på andra orter.

– I dag står vi här gemensamt och har precis genomfört ett gemensamt erfarenhetsutbyte, och det tycker jag är väldigt positivt. Man kan alltid dra lärdom om när saker och ting ska öppnas och det ska gå fort. Det kan bli brister i informationen och man ska alltid ta till sig sådant, säger Ulrik Åshuvud, enhetschef för Migrationsverkets mottagning i Västerås.

– Det kan finnas behov igen av tillfälliga boenden och vi känner att vi fått ett bra samarbete i Arboga, och då utesluter vi inte att vända oss till Arboga igen, säger han. 

Kommunalrådet Olle Ytterberg tycker att det gått bra, och den irritation som fanns är bortblåst i dag.

– Den irritationen handlade inte på något sätt om en etablering av ett asylboende i Arboga, tvärtom så är ju faktiskt adressen till det här stället något som vi har bidragit med, säger Ytterberg.

Som mest har 120 asylsökande bott på Kallstensgården, eller Nalles som det kallas. Och att det blev lite rörigt i början förklaras med det akuta läget, det fanns ett stort antal asylsökande som behövde någonstans att bo.

Och kommunikationen mellan kommunen och migrationsverket var inte den bästa.

Men när flyktingarna hade kommit ställde arbogaborna upp. En insats gjorde Röda Korset i Arboga där Britt-Marie Utterström är vice ordförande.

– Vi plockade fram det som fanns i varma mössor, vantar och jackor. Så förutom att arbogaborna skänkte en mängd vinterkläder till de som behövde det så väl så plockade vi också ut av vad vi hade i butiken. Naturligtvis behövde de inte betala för  såna saker, säger Britt-Marie Utterström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".