Kungsör tillbakavisar JämO-kritik

Kungsörs kommun måste förbättra sin jämställdhetsplan annars väntar böter på 300 000 kronor. Det kräver jämställdhetsombudsmannen, JämO. Men Kungsörs kommunledning tycker att JämOs kritik är obefogad.

Det var i januari som JämO först upptäckte bristerna i Kungsörs jämställdhet, men trots rådgivning och påminnelse har inget hänt, menar JämO.

Kungsörs kommunledning tycker att JämOs kritik är obefogad. Till exempel har man försökt formulera en jämställdhetsplan, bland annat genom att fråga just JämO om råd.

- Jag tycker att om JämO vet hur det ska vara, då får de berätta det för oss, säger Göran Svedberg, kommunalrådet i Kungsör.

Lars Lindström, personalchef, och med i jämställdhetsgruppen i Kungsörs kommun försvarar också arbetet som kommunen gjort.

- Jag tycker att JämOs kritik är lite obefogad, jag tycker vi gör ett bra jobb med jämställdhet. Däremot kanske vi måste uttrycka oss på ett bättre sätt så att alla förstår vilket jobb vi gör, säger Lindström.

Och vad gäller den kritik som gäller att vi inte gjort en lönekartläggning kan jag bara säga att det är felaktig. Vi har visst gjort en lönekartläggning, avslutar Lars Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista