Allvarlig parasit hittad i Sverige

"Den sätter sig i levern"
1:42 min

Under rävjakten som pågår just nu har man på västkusten upptäckt dvärgbandmask hos räv. Sprids den till människan kan det få svåra följder.

Det är första gången den här parasiten hittats i Sverige och nu ska Statens Veterinärmedicinska Anstalt göra en kartläggning för att se om den finns på fler ställen.

Dvärgbandmasken kan överföras till människan via till exempel bär och svamp, och det kan få svåra följder berättar länsveterinär Per Salander.

– De väldigt få som drabbas av den här sjukdomen blir rejält sjuka. Dvärgbandmasken lägger ut ägg i tarmarna på rävar och även hundar och äggen kan komma ut i naturen, säger Salander.

– De bildar en blåsmask som sätter sig i levern och bildar cystor som skapar tryck. Det är en sjukdom som inte går att bota, man kan begränsa utväxten av den, men man blir inte av med den.

Vilka åtgärder ska man som gemene man vidta?

– När det gäller hundar och katter så är det viktigt att man följer de rekommendationer som finns när det gäller avmaskning och att de rätta preparaten används. Men det viktiga är att man inte kan stoppa i sig bär och svamp direkt, då får man i sig de här äggen och sjukdomen utvecklas, säger Per Salander.

Den här dvärgbandmasken hittades på västkusten, kommer ni att vidta några åtgärder i Västmanland?

– Vi kommer naturligtvis att följa utvecklingen och informera om vad det är för en parasit och hur man kan göra för att bekämpa den.      

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".