Asylsökande barn författare till ny bok

Jorden - ett stort hem - det är namnet på en nyutkommen bok. Boken är skriven av elever i Hallstahammars skola för asylsökande barn.

Barnen går i årskurs fyra till nio på Kometenskolan.

Eleverna har skrivit varsin text, på sitt ursprungliga språk och på svenska.

Boken är en del av projektet LÄSK, Läs- och skrivlust, med målet att ingen ska lämna grundskolans nionde år utan att ha blivit godkänd i svenska.

Rektor Per Rickheden säger att förutsättningarna naturligtvis är annorlunda för de asylsökande barnen, men att det kanske just därför har passat så bra att skriva en bok.

- Alla har någonting att berätta, men de här barnen har kanske ännu mer att berätta, för de har upplevt saker, ofta väldigt omtumlande. Det här kan också vara ett sätt att bearbeta tankar och funderingar, säger Per Rickheden.

Texterna handlar om allt möjligt, men återkommande är längtan till hemlandet, saknad efter släktingar, oro för utvisning, glädje över nya kompisar, Hallstahammar och sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista