Elever kritiserar arbete mot mobbning

1:41 min

Ungdomar i Västerås riktar kritik mot elevorganisationen Here 4U, som ska jobba förebyggande mot mobbning och utanförskap. Men enligt flera elever är en del av de som är med i Here 4U själva mobbare.

--Det är oftast såna som är populära och som själva är bråkiga som är med. Det är ingen som vågar vända sig till dem. De är oftast de som är värst och som är kompis med de som mobbar, säger en elev på skolan. 

Here 4U startade 2002 och finns på 19 högstadie- och gymnasieskolor i Västerås. Man ska framför allt jobba förebyggande och för att skapa ett positivt klimat i skolan. 

Eleverna får söka till Here 4U och intervjuas av skolpersonal som väljer ut de vilka som får vara med. Intresset från eleverna är stort, runt ett 50-tal söker till platserna.

Idag är 220 elever med i Here 4U i Västerås. Therese Ankréus är en av samordnarna. Hon säger att hon inte känner igen kritiken. 

 --Det måste vi naturligtvis rätta till på något vis. Vi skulle vilja veta vilka det gäller och ta tag i problemet. Det är naturligtvis inte okey att andra blir utsatta, säger Therese Ankréus. 

Hon tror att kritiken kan bottna i att eleverna tror att de som är med i Here 4U kan göra mer än vad de faktiskt får. 

Eleverna ska slå larm till vuxna på skolan om något händer och då är det viktigt att de som är handledare för Here 4U får tid att stötta och ta tag i problem. Men lika viktigt är att alla vuxna på skolan reagerar, och där brister det ibland. 

 --Vad som händer i korridorer och i kaféer och vuxna väljer att titta bort. Vi måste börja med oss själva. Många elever berättar att lärarna inte bryter när någon utsätts för mobbning eller trakasserier på skolan. Det är civilkurage och det är vi vuxna som måste bli modeller för det. För att ungdomarna ska orka bära det här, säger Therese Ankréus.