"Jättebra med järnvägar - men det bör helst gå tåg på dem också!"

Landshövding Mats Svegfors har tröttnat på tågförseningar, indragna avgångar och allt dyrare biljetter. Nu skriver han ett ilsket klagobrev till regeringen.

Nu ska regeringen få veta hur dåligt SJ sköter tågtrafiken i Mälardalen.

Tillsammans med generaldirektörerna Sören Häggroth, Fortifikationsverket, och Thomas Korsfeldt, Energimyndigheten, har landshövding Mats Svegfors skrivit ett argt klagobrev till Näringsdepartementet.

- Utgångspunkten är ju egentligen den enkla, att det är ju jättebra med järnvägar - men det bör helst gå tåg på dem också! säger Mats Svegfors till P4 Västmanland.

Han är en av dem som är besvikna på de senaste årens utdragna tågförseningar, indragna avgångar, och allt dyrare biljetter.

SJ:s service har blivit sämre i Mälardalen, samtidigt som regeringen nu satsar ordentligt på att bygga ut järnvägsnätet.

Mats Svegfors anser att SJ har förbrukat ett gemensamt förtroendekapital.

- Jag tycker att kundrelationerna har varit uppseendeväckande.

- Men den stora frågan är vilka förutsättningar SJ har att driva en väl fungerande pendeltrafik, säger Mats Svegfors.

Energimyndigheten har cirka 200 anställda i Eskilstuna och Fortifikationsverket 125, många av dem pendlare. För dem - och för pendlare i allmänhet - hoppas de tre myndighetscheferna nu kunna göra något.

- Det vore intressant att få till en diskussion om hur de ekonomiska villkoren bör se ut i den storstadsregion som håller på att växa fram här, säger landshövding Mats Svegfors till P4 Västmanland.

Men han är beredd på att det kommer att ta tid, och att saker och ting inte alltid ”går som på räls”...

- Just den här skrivelsen förändrar inte världen, men den kan bidra till att påverka världen lite grann!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista