Odemokratiska beslut i Skinnskattebergs kommun?

Den politiska ledningen i Skinnskatteberg får svidande kritik från revisorerna - igen. Den här gången för att man åsidosätter grundläggande demokratiska principer.

Nu får den politiska ledningen i Skinnskatteberg ännu en gång kraftig kritik av kommunens revisorer. Bakgrunden är de många turerna kring avgående kanslichefen Carina Sandor, som tvingades bort innan hennes uppsägningstid var slut.

Det är främst kommunalrådet Måna Mattsson och personalutskottets ordförande Sture Holgersson som kritiseras.

- Jag tycker att det är sorgligt att kommunalpolitiken fungerar så dåligt i Skinnskatteberg, säger Bengt Larsson, avgående revisor i kommunen.

Revisorerna tog själva initiativet till att utreda hur besluten om Carina Sandors avslutning som kanslichef togs.

Enligt deras rapport tog kommunalrådet Måna Mattsson på eget initiativ kontakt med Sandors fackliga organisation för att korta ner hennes uppsägningstid. Något beslut om den åtgärden finns inte, enligt revisorerna.

Carina Sandor - som hade rätten att projektanställa folk - blev också överkörd av näringslivsenheten som själv anställde två personer.

Anställningen av den ena var dessutom ett brott mot Kommunallagen, enligt revisorerna. Det handlar om en person som fick en mycket hög månadslön för att jobba med något som revisorerna anser var hans egen verksamhet, och inte något EU-projekt.

Protokollmässigt virrvarr skapar svårigheter att förstå hur frågor handlagts, menar revisorerna. Därför får varför kommunalrådet Måna Mattsson och personalutskottet kritik för bristerna och felaktigheterna.

- Kommunens verksamhet är en regelstyrd verksamhet. Det är faktiskt medborgarnas pengar som man hanterar. Då har man en skyldighet att följa det regelverk som finns, säger revisorn Bengt Larsson till P4 Västmanland.

-  Det är på det sättet som medborgarna kan ha insyn i verksamheten. Det är på det sättet som medborgarna kan utkräva ansvar.

Bengt Larsson anser att man åsidosätter de grundläggande demokratiska principerna om man inte följer reglerna, och att Skinnskattebergs politiska ledning har agerat på ett regelvidrigt sätt:

- Ja, det är uppenbart. Man har alltså flyttat besluten till organ som inte har beslutsrätt. Det är mycket allvarligt det!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista