Lodjur. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Hur många katter ska skjutas här?

"Det måste till en balans"
1:23 min

Lodjursjakten börjar 1 mars. Just nu diskuterar Västmanland och åtta andra län i Mellansverige, som tillsammans skjuta 30 lodjur, hur många katter som ska skjutas i varje län.

– Vi får se lite rättvist på det här och vi kommer nog kunna diskutera oss fram till ett bra resultat. Uppsala till exempel, som ligger väldigt högt över sin miniminivå, borde ju få skjuta fler lodjur än andra län. Västmanland kanske ligger mittemellan, säger länsstyrelsens jakt- och viltskadehandläggare Göte Hamplin.

I Västmanland är miniminivån att det ska finnas minst 11 lodjursfamiljer. I den inventering som pågår har man hittat 15 familjer, vilket betyder ungefär 80 katter.

Jakten på lodjur handlar egentligen mest om rådjur. För de som förlorar mest på om det finns många lodjur är rådjuren som blir uppätna, och så jägarna som då får färre rådjur att skjuta.

Av antalet rådjur som dödas under ett år är tanken att lodjuren ska stå för hälften och jägarna hälften.

– Jägarna har ju det här som en livsstil och vi tycker väl att de ska få sin de av rådjuren. Och lodjuren ska finnas i vår natur och ska ju också ha mat, så att det måste ju till en balans här.

Länen som tillsammans med Västmanland ska skjuta totalt 30 lodjur är Stockholms, Uppsala, Västra Götalands, Värmlands, Örebro, Dalarnas och Gävleborgs län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".