Utskick till skolor ska stoppa laserattacker

1:02 min

Nu har Strålsäkerhetsmyndigheten uppmärksammat problemet med laserattacker mot bland andra poliser och piloter. I Västmanland har åtta fall polisanmälts. Myndigheten skickar nu e-post till flera tusen skolor för att varna för riskerna.

Strålsäkerhetsmyndigheten skickar ut e-post till 4.000 skolor i landet för att berätta om problemet.

Enligt Pernilla Andersson på Strålsäkerhetsmyndigheten finns det två anledningar till utskicket. 

– Den första är att Arbetsmiljöverket märker att allt fler blir utsatta för laser. Antalet anmälningar har femdubblats det senaste året. Det är grupper som poliser, busschaufförer och piloter som blir utsatta. De blir bländade, säger Pernilla Andersson. 

– Den andra anledningen är att barn ibland skadar sig själva när de leker med laserpekare. De tittar rakt in i strålen och då kan de få bestående

Enligt Pernilla Andersson på Strålsäkerhetsmyndigheten tyder de flesta polisanmälningar på att det är barn och ungdomar som ligger bakom laserattackerna. 

Genom utskicken till skolorna hoppas Strålsäkerhetsmyndigheten uppmärksamma elever, skolpersonal och föräldrar på riskerna med att använda laserpekare. 

– Men vi vill att de också ska veta om att det faktiskt är en olaglig handling att lysa på någon med en laserpekare, säger Enligt Pernilla Andersson på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista