Hårda tider för hotell och restauranger i länet

Det ser dystert ut inom hotell- och restaurangbranschen i Västmanland. Kommunerna borde ta ett större ansvar, anser Hotell- och restaurangfacket.

Sommaren är här, och med den turistsäsongen. Det borde betyda goda tider för hotell- och restaurangbranschen, men på flera håll i Västmanland ser det mörkt ut.

Hotellet Park Inn i Västerås har på grund av en hyreskonflikt nyligen sagt upp samtliga anställda.

I Hallstahammars kommun ser det riktigt illa ut: Westerqwarn i Mölntorp och Gästis i Kolbäck är till salu, och Hallstahammars Brukshotell har gått i konkurs.

Hotell- och Restaurangfacket tycker nu att kommunerna borde ta ett större ansvar.

- Jag tycker det är rent tragiskt att inte kommunerna ställer upp och stöttar, inte med pengar men på andra sätt. Man kan visa intresse för att ha kvar sådan här verksamhet, säger förbundsordförande Birgitta Kihlberg.

- Rent turistiskt är det ju rena döden att inte ha en ät- och sovmöjlighet, som ett brukshotell brukar kunna erbjuda, säger Birgitta Kihlberg.

Enligt Birgitta Kihlberg har läget för hotell- och restaurangbranschen i allmänhet ändå stabiliserats, efter ett par tunga år då lågkonjunkturen fått folk att hoppa över restaurangbesök.

Men även om högkonjunkturen är på väg så fortsätter det förmodligen att vara svårt ett tag till, särskilt för de seriösa näringsidkarna i branschen.

- Det irriterar mig och vår organisation allra mest, för det finns en möjlighet för seriösa att överleva. Men jag menar att beslutsfattare ofta ser mellan fingrarna och låter det bli en osund konkurrens, och då är det tyvärr de som lever i grå- och svartzonen som överlever.

- Det är väldigt stötande tycker jag, säger Birgitta Kihlberg till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".