Förlossningskliniken i Västerås får fortsätta med lustgas

Arbetsmiljöinspektionen är nöjd med hur förlossningsavdelningen i Västerås arbetar för att minska halterna av lustgas i luften. Avdelningschefen är lättad över att man får fortsätta att använda lustgas som smärtlindring.

Som P4 Västmanland berättat har Arbetsmiljöverket kritiserat förlossningskliniken i Västerås; detta på grund av för höga halter av lustgas i luften.

De höga halterna gav personalen huvudvärk och illamående, och i början av maj krävde Arbetsmiljöverket att kliniken skulle göra något åt saken.

Nu i veckan var arbetsmiljöinspektör Birgitta Linder på besök igen, och hon bestämde sig då för att avsluta ärendet. Hon är nöjd efter besöket, och tycker att kliniken jobbar på ett bra sätt med problemet.

Bland annat ska man satsa på utbildning av personalen om riskerna med lustgas och om vilka regler som gäller. Blivande föräldrar ska också få bättre information om hur lustgasen ska användas. Dessutom ska slangkopplingar bytas ut för minska läckaget av lustgas.

Birgitta Linder tror att det är vanligt att förlossningspersonal är omedveten om riskerna med lustgas.

Avdelningschef Birgitta Andersson säger till P4 Västmanland att hon är lättad efter beskedet att man får fortsätta använda lustgas på förlossningsavdelningen i Västerås.

I januari nästa år ska det göras nya mätningar av lustgashalten i luften för att se om åtgärderna har gett effekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista